Русия вече няма да е сред държавите, които ще бъдат представени

...
Русия вече няма да е сред държавите, които ще бъдат представени
Коментари Харесай

Изхвърлиха Русия от ръководството на ЮНЕСКО заради атаките по Одеса

Русия към този момент няма да е измежду страните, които ще бъдат представени в Изпълнителния съвет на Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета - ЮНЕСКО, след извършеното на 15 ноември гласоподаване. Нейното неизбиране е историческо.

През 2022 година президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани ЮНЕСКО да изгони Русия в отговор на офанзивите й срещу украинското културно завещание, съобщи Дневник. Призивът бе възобновен от украинския парламент този юли след руските офанзиви против историческия център на Одеса, разгласен за обект на международното завещание.

Според резултатите от гласуването, оповестени на уеб страницата на ЮНЕСКО, Сърбия, Албания, Словакия и Чехия са определени за група II " Източна Европа " на борда. Преди последното гласоподаване Русия непроменяемо беше измежду страните, показани в тази група.

" Нелоши няколко седмици. Първо, Москва беше изхвърлена (от) Международния съд на Организация на обединените нации на изборите в Ню Йорк за първи път от основаването му; в този момент Москва е изхвърлена от изпълнителния орган на ЮНЕСКО, още веднъж за първи път в историята си ", означи и непрекъснатият представител на Украйна в Организация на обединените нации Сергей Кислица.

По време на изключително съвещание на Общото заседание на Организация на обединените нации, свикано поради анексирането на четири украински района от страна на Москва часове след масираните съветски ракетни удари върху украински градове, Кислица дефинира Русия като " терористична страна ".

Русия беше изхвърлена от редица интернационалните органи, в това число Съвета на Европа и Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида. На 9 ноември съветският представител не получи място в Международния съд, губейки от румънския представител.

Към 2 ноември 327 културни обекта са били повредени или унищожени от съветските офанзиви против Украйна съгласно информацията, публикувана от ЮНЕСКО.

" Културното завещание - това е, което ни прави богати и което би трябвало да пазим и предаваме на бъдещите генерации. Ето за какво виждам, че това е една от фронтовите линии на тази война ", каза дни преди гласуването в ЮНЕСКО Игор Пошивайло - съосновател на украинската Инициатива за реагиране при изключителни обстановки на културното наследството.

В допълнение към изказването, направено от генералния секретар на Организация на обединените нации, ЮНЕСКО осъжда съветската офанзива в буферната зона на обекта на международното завещание " Историческият център на Одеса ", засягаща здания с културно значение в обекта.

Извършена единствено две седмици след удара, който унищожи историческа постройка в Лвов, тази офанзива е втората до момента в зона, предпазена от Конвенцията за международното завещание в нарушаване на Хагската спогодба от 1954 година за отбрана на културните полезности при положение на въоръжени спор.

Този удар съответства и с разрушаването на Културния център за национално изкуство и художествено обучение в град Николаев на 100 километра отсам.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР